Gymnasium (Klik HIER voor het filmpje) 

 

     Klik op de afbeeldingen hiernaast om de
folders te lezen
 

              

Waarom gymnasium op het Han Fortmann?
Op de locatie Han Fortmann van het Trinitas College is al sinds een aantal jaren de mogelijkheid om het gymnasium te volgen. De leerling die hiertoe de capaciteiten heeft krijgt de kans geboden om nader kennis te maken met de taal en cultuur van de oudheid. Het onderwijs in het Latijn en Grieks geeft een brede kennis die zeer nuttig is voor de rest van je leven. Met die extra bagage is de wereld om je heen beter te begrijpen. Het gymnasium wil meer zijn dan een Atheneum met Latijn (Grieks). Bij alle vakken wordt geprobeerd een verbinding te maken met de klassieke oudheid. Van de leerlingen wordt verwacht dat zij zich voor honderd procent inzetten. Het leuke van de vakken zit in de inspanning en de uitdaging. Daarnaast is er veel ruimte voor activiteiten zoals excursies, toneelbezoek, de gymnasiumdag en niet te vergeten de Griekenlandreis in de vierde en Rome-uitwisseling in de vijfde klas. Kortom: het gymnasium op het Han Fortmann is een fijne, gezellige en uitdagende omgeving waarin er ruimte is om te groeien. (klik HIER voor onze folder)

Waarom het Gymnasium?
Waarom zou je nog steeds de klassieke talen Grieks en Latijn leren? Ze worden ook wel oude talen of dode talen genoemd, talen die niet meer gesproken worden. Toch zijn die talen niet zo dood als je denkt. Iedere dag kom je er mee in aanraking. Als je de Asterix en Obelix uit hebt, ga je even op internet op je computer. ’s Avonds kijk je op de televisie naar bijvoorbeeld de Olympische spelen. En misschien ga je soms op zondag naar het stadion om naar een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Heracles of Sparta tegen Excelsior te kijken. Allemaal woorden en namen die met de Griekse en Romeinse tijd te maken hebben of er van zijn afgeleid. Computer? Dat komt van het Latijnse computare: optellen. En televisie betekent eigenlijk ver zien. Wil je naar de film dan ga je naar de bioscoop (bios: leven; skopein: kijken). Als je Grieks en Latijn kent, schrik je niet meer zo snel van deze woorden. En ook niet van de woorden die je het eerste jaar op school meteen al tegenkomt zoals agendamentorbibliotheek et cetera. Wil je later medicijnen studeren? Dan heb je daar zeker Grieks en Latijn voor nodig. Als arts onderzoek je een patiënt met je stethoscoop en geeft hem of haar een recept voor de apotheek. Maar achteraf bleek het iets psychisch te zijn. De taal en cultuur van de oude Grieken en Romeinen vormen de basis van onze huidige westerse maatschappij. Het Latijn en Grieks staan aan de oorsprong van vele Europese talen: het Italiaans, Nieuw- Grieks, Spaans, Frans en ook zeker het Nederlands en Engels. Op het gebied van de stedenbouw, van rechtspraak en politiek, van het onderwijs, van toneel en beeldende kunst, van de filosofie en niet te vergeten de verhaalkunst hebben de Grieken en Romeinen hun sporen nagelaten.

Concreet betekent de keuze voor het gymnasium aan het Han Fortmann het volgende:

1 brugklas
In de gymnasiumbrugklas volgen de leerlingen dezelfde vakken als in de brugklassen havo/vwo, maar ze krijgen daarnaast twee uur Griekse en Latijnse taal en cultuur per week. Ze maken kennis met mooie verhalen uit de oudheid, leren het Griekse alfabet en krijgen les in Latijn. Een van de twee lesuren vindt plaats binnen een projectmiddag waar in samenwerking met de vakken Nederlands en geschiedenis vakoverstijgend en thematisch gewerkt wordt.


2 gymnasium
Ga je verder met 2 gymnasium, dan krijg je in totaal 5 lesuren Latijn en Grieks (in vergelijking met 2 Atheneum krijg je 1 uur minder Nederlands, Frans, verzorging en levensbeschouwing). Je maakt o.a. kennis met het dagelijkse leven in Rome en met spannende verhalen over de belangrijkste Griekse helden. Ook dit jaar gaan we een dag op excursie.

3 gymnasium
3 gymnasium betekent 3 lesuren per week Latijn en 3 lesuren Grieks (daar staat 1 lesuur minder voor Duits, Engels, wiskunde en natuurkunde ten opzichte van het Atheneum tegenover). Naast de talen leer je ook steeds meer van de cultuur van de Grieken en Romeinen. Ook dit jaar gaan we op pad om een leuke tentoonstelling te bekijken of iets anders cultureels te doen. Het mooiste is om voor het volgend jaar voor beide vakken te kiezen maar je kunt eventueel aan het einde van dit jaar een van de twee vakken laten vallen.

4 gymnasium
In 4 gymnasium heb je de keuze gemaakt voor Griekse en/of Latijnse taal en cultuur (per taal vijf lesuren in de week). Je hebt de talen nu zo onder de knie dat je oorspronkelijke teksten uit de oudheid gaat lezen: mythologische verhalen in dichtvorm, geschiedenis, filosofie et cetera.  In de vierde klas bestaat de mogelijkheid om mee te gaan op Griekenlandreis. Zeven dagen lang de mooiste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid bekijken.

5 gymnasium
In 5 gymnasium vindt dan de Romereis plaats! Een week lang de stad verkennen, de oudheid echt proeven en een beetje Italiaans leren bij een gastgezin. Tijdens de lessen heb je de reis samen met je klasgenoten goed kunnen voorbereiden. In dit voorexamenjaar worden ook oorspronkelijke teksten in het Grieks en/of Latijn gelezen: gedichten van Catullus en Horatius of redevoeringen van Cicero; gedeelten uit Homerus of fragmenten van een van de tragediedichters. (De stof kan elk jaar anders zijn en wordt bepaald door de voorgeschreven auteur van het eindexamenjaar).

6 gymnasium
6 gymnasium: het eindexamenjaar. Een landelijk bepaalde Griekse en/of Romeinse schrijver staat centraal. Het gaat er niet alleen om teksten van deze auteur te kunnen vertalen, maar ook zijn invloed in latere tijden te kunnen herkennen.

Met hopelijk een mooie cijferlijst heb je aan het eind van het schooljaar het gymnasiumdiploma op zak. Maar wat belangrijker is: je hebt een hoofd vol kennis waar je altijd profijt van zult hebben!Links

docentenpleinStartpagina klassieke talen
www.wellink.nuInteressante link bij het maken van praktische opdrachten.
www.oudheid.nlDe website www.oudheid.nl is een VCN-initiatief om de klassieken ook via de digitale snelweg bereikbaar te maken voor iedereen in het Nederlands taalgebied
HerculesAlle werken van Hercules
KoxkollumWebsite met heel veel informatie van Cock van Montfoort, docent klassieke talen aan het Murmellius in Alkmaar
FAQMeest gestelde vragen over het gymnasium