Profielwerkstukwedstrijd

11 april 2019

Hebben producten als honing en kokosolie nou echt een antibacteriële werking, zoals op internet wel wordt beweerd? Hoe werken die flappers aan de vleugels van een vliegtuig eigenlijk precies? Hoe maak je een omgevingsbewuste robot? Wat is de invloed van leeftijd op het gehoor? Wat zijn de verschillen tussen het Nederlandse en het Amerikaanse rechtssysteem? Zijn basisschoolkinderen uit een stad beter in Engels dan kinderen uit een dorp?

Dit zijn een paar van de vragen die dinsdag behandeld werden tijdens de jaarlijkse Han Fortmann-profielwerkstukwedstrijd. De deelnemende havo- en vwo-scholieren hadden de taak om niet alleen iets over de inhoud van hun profielwerkstuk (pws) te vertellen, maar dat ook op een aantrekkelijke manier te doen. En zo gebeurde het dat het publiek moest deelnemen aan een gehoortest en dat de aanwezigen zelf een papieren vliegtuigje in de lucht moesten zien te krijgen.

Elke havo- en vwo-leerling in Nederland is verplicht om aan het einde van zijn of haar schoolcarrière een profielwerkstuk te maken. Veel leerlingen werken hier met veel plezier aan, omdat ze het onderwerp zelf mogen kiezen en er veel eigen initiatief en creativiteit in kunnen stoppen. Maar nadat het werkstuk is beoordeeld, gebeurt er helaas meestal weinig meer mee. Vandaar dat Han Fortmann een wedstrijd organiseert, waarbij een aantal geselecteerde leerlingen een presentatie geven over hun werk. Voor de winnaars is er behalve een mooie prijs ook eeuwige roem weggelegd: hun namen zullen worden toegevoegd aan de ‘list of honour’ in de aula.

Niet alleen de leden van de vakjury, maar ook leerlingen uit de voor-examenklassen, die volgend jaar hun pws moeten afronden, hebben na afloop van de wedstrijd hun stem uitgebracht. Wie de winnaars zijn geworden van de profielwerkstukwedstrijd 2019, blijft echter geheim tot aan de diploma-uitreiking in juli.

Hieronder een overzicht van de deelnemers.

havo  Zoë Vermeulen                              Vrouwen aan de top van het bedrijfsleven economie 
  Damian Piersma & Dennis Zijp Het oor en de gehoordrempel biologie
  Jolijn de Vries & Myrthe Koelemeij Het Nederlandse en het Amerikaanse strafrechtsysteem maw
vwo Sen Kuilboer & Dennis Sneek De antibacteriële werking van alledaagse middelen biologie
  Stan de Schepper & Joep Liefting De liftkracht van vliegtuigen natuurkunde
  Julia van Heese & Dilara Gayretli Het belang van kunst bij depressies filosofie
  Romy Botman & Lisanne de Reus Engels op basisscholen Engels
  Jerrijn Mandjes & Robin Slot Omgevingsbewuste robot informatica

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profielwerkstukwedstrijd (april 2019)